Vanliga frågor och svar

Med rätt skötsel kommer Muurikkas stekhällar, pannor, eldstäder och tillbehör vara trogna favoriter i din utomhusmatlagning i många år framöver. Rengöring och underhåll är enkelt och viktigt för att produkterna ska fungera optimalt och hålla länge. Hur hällen ska skötas om är också en av de vanligaste frågorna vi får. Bland frågorna i vår FAQ hittar du svar på detta och annat som vi ofta får frågor om.

Stekhällar

 • Innan du börjar använda din nya stekhäll i varmvalsat stål behöver du bränna in den. Inbränningen ger en egenskap som liknar non-stick, och kommer underlätta matlagningen väsentligt. Börja med att rengöra den med hett vatten. Torka stekhällen genom att hetta upp den tills den är helt torr.

  Fettbehandling
  Börja med att hetta upp stekhällen på en elgrill, gasbrännare, kolbädd eller annan värmekälla tills den mörknar. Bred sedan ut ett tunt och jämnt lager fett över hela stekhällens inre yta. Använd gärna Muurikka stekfett. Det går även bra att använda vanlig matolja eller osaltat stekfett. Upprepa processen tills hela pannans yta blir jämnt svart. Var extra noga så att fettet inte blir för tjockt på pannans botten, då kan en ojämn massa av fett bildas som kan bränna fast.   

 • Rengör stekhällen direkt efter användning, då förlängs livslängden. Tänk på att inte använda diskmedel vid rengöring. Diskmedel löser upp fett som skyddar stekhällen och en ny fettbehandling behövs. 

  Rengöring med vatten:

  1. Torka bort matrester med lite papper eller med en trasa.

  2. Häll i lite vatten i pannan och låt koka upp. Vattnet löser upp smuts och gör det enklare att rengöra hällen. Upprepa steg 1 och 2 vid behov.

  3. Torka av pannan och smörj in stekytan med lite matolja eller med Silava stekfett eller spray.  


  Rengöring med salt:

  Om stekhällen blivit rejält smutsig eller om en smak satt sig i stekytan kan salttricket komma väl till pass.

  1. Hetta upp stekhällen och strö på ett rejält lager med grovt salt.

  2. Låt saltet mörkna i hällen några minuter så att det absorberar upp fukt, smuts och fett.

  3. Skrapa bort saltet med en stekspade.

  4. Häll på lite vatten i stekhällen och torka rent.

  5. Smörj in stekytan med lite matolja eller med Silava stekfett eller spray. 

 • Stekhällen är tålig men för att den ska hålla så länge som möjligt bör den förvaras på en torr plats. Om den inte ska användas på länge rekommenderas att rengöra den ordentligt och göra en ny fettbehandling innan den ställs undan. 

 • Om stekhällen skulle rosta tar du en grillborste eller lite stålull och gnider bort rostfläckarna tills de försvunnit. Rengör därefter hällen och fettbehandla den på samma vis som inför första användning. Därefter kan du använda den precis som vanligt.

Gasolbrännare

 • Vanligaste orsaken till att den ena gasringen slutat fungera är att det kommit in vatten eller spindelväv via hålen i gasringen, vilket hindrar gasen att passera. Prova att blåsa rent eller vänd gasbrännaren upp och ner för att låta vattnet rinna ut. 

Pannor kolstål

 • Innan du börjar använda din nya paellapanna kolstål behöver du bränna in den. Inbränningen ger en egenskap som liknar non-stick, och kommer underlätta matlagningen väsentligt. Börja med att rengöra den med hett vatten. Torka pannan genom att hetta upp den tills den är helt torr.

  Fettbehandling
  Börja med att hetta upp pannan på en elgrill, gasbrännare, kolbädd eller annan värmekälla tills den mörknar. Bred sedan ut ett tunt och jämnt lager fett över hela pannans inre yta. Använd gärna Muurikka stekfett. Det går även bra att använda vanlig matolja eller osaltat stekfett. Upprepa processen tills hela pannans yta blir jämnt svart. Var extra noga så att fettet inte blir för tjockt på pannans botten, då kan en ojämn massa av fett bildas som kan bränna fast.

 • Koka upp pannan före användning. Rengör därefter med milt diskmedel. Torka av. Värm därefter upp pannan på nytt och smörj in med matolja eller med Silava stekfett eller spray. Det skyddar mot rost och förbättrar stekegenskaperna. Pannan bränns in på nytt om den skadas eller fettet har tvättats bort.

 • Rengör pannan med hett vatten. Om matrester har fastnat i pannan kan du blötlägga den och/eller skrubba den med stålull. Använd ej diskmedel eftersom det avlägsnar fettytan.

 • Det är normalt att pannans yta får färgskiftningar efter viss användning.