Ingredienser

5 stora rabarber, eller 7 mindre
50 g pistagenötter, hackade
Mynta till servering, 4 kvistar

Glaze

200 g jordgubbar, delade i stora bitar (frysta går bra)
60 g ingefära, delad i stora bitar
2 dl socker
1,5 dl vatten
5 blad mynta

Mascarponegrädde

200 g mascarpone
1 dl grädde
1 msk vaniljsocker
2 msk mortlad kardemumma

Tillagning

Steg 1

Glaze: placera Muurikka Kok- och stekunderlägg på gasolbrännaren och starta den på hög värme. Blanda vatten, socker, jordgubbar, ingefära och mynta i kastrullen och låt blandningen koka upp och sedan sjuda tills den börjar tjockna, ca 10 minuter. Tag av från värmen och sila bort fruktbitarna från glazen.

Steg 2

Rabarber: skär rabarberna i ca 7 cm långa stavar. Placera stekhällen på gasolbrännaren. Stek sedan i rikligt med smör tills rabarbern börjar mjukna, det tar ca 3-5 minuter. Ta av från värmen.

Steg 3

Mascarponegrädde: vispa ihop mascarpone, grädde och vaniljsocker. Tillsätt några matskedar jordgubbsglaze och kardemumman och blanda ihop.

Steg 4

Placera 5 rabarberstavar i botten av en djup tallrik. Häll över några skedar jordgubbsglaze och toppa med mascarponegrädde, hackade pistagenötter och en kvist mynta.