Usein kysytyt kysymykset

Oikein hoidettuna Muurikka Pannut, tulipadat ja tarvikkeet ovat uskollisia suosikkeja ulkoruoanlaittoon moneksi vuodeksi eteenpäin. Puhdistus ja huolto on helppoa ja tärkeää, jotta tuotteet toimivat optimaalisesti ja kestävät pitkään. Pannun hoito on myös yksi tavallisimmista kysymyksistä. Tämän sivun kysymyksistä löydät vastaukset näihin kysymyksiin ja paljon muuta, mistä kysymme usein.

Pannut

 • Ennen käyttöönottoa uusi pannu on rasvapoltettava. Aloita puhdistamalla pannu kuumalla vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Kuivaa pannu kuumentamalla sitä.

  Kuumenna pannu kuumaksi kaasupolttimella, sähkögrillissä tai hiilloksella  Levitä ohut ja tasainen kerros rasvaa pannun pintaan.  Käytä mielellään Muurikka Silavaa. Voit käyttää myös tavallista ruokaöljyä tai suolatonta paistorasvaa. Toista, kunnes pannun koko pinta on tasaisen tummunut. Varo, ettei pannun pohjalle muodostu liian paksua rasvaa. Muutoin rasvaa voi muodostua epätasaisesti ja se voi palaa kiinni.

 • Puhdista pannu heti käytön jälkeen, mielellään sen ollessa vielä lämmin. Heti käytön jälkeen pannu puhdistuu parhaiten.  Älä käytä puhdistukseen astianpesuainetta. Astianpesuaine liuottaa pois pannua suojaavan rasvakerroksen,  minkä vuoksi rasvapoltto on tehtävä uudelleen.

  Puhdistus vedellä:                                                                                                         1. Pyyhi ruoantähteet pois paperilla tai liinalla.
  2. Kaada pannuun hieman vettä ja kiehauta. Vesi irrottaa lian ja helpottaa puhdistamista. Toista vaiheet 1 ja 2 tarvittaessa.
  3. Pyyhi pannu ja voitele pinta kevyesti ruokaöljyllä tai Silava-paistorasvalla tai -suihkeella.

  Puhdistus suolalla:
  Jos pannu on erittäin likainen tai paistopintaan on tarttunut makua, suolaniksi voi olla hyödyllinen.
  1. Kuumenna pannu ja ripottele päälle reilusti karkeaa suolaa.
  2. Anna suolan tummua liedellä muutaman minuutin ajan, jotta se imee itseensä kosteutta, likaa ja rasvaa.
  3. Kaavi suola pois lastalla.
  4. Kaada pannuun hieman vettä ja pyyhi puhtaaksi.
  5. Voitele pannun pinta kevyesti ruokaöljyllä tai Silava-paistorasvalla tai -suihkeella.

 • Pannu on kestävä, mutta säilytä sitä kuivassa paikassa, jotta se ei pääse  ruostumaan. Ennen pidempiaikaista varastointia, pannu kannattaa puhdistaa huolelliesti ja rasvapolttaa. 

 • Jos pannu ruostuu, hankaa ruostetahrat pois grilliharjalla tai teräsvillalla. Puhdista ja rasvaa pannu samalla tavalla kuin ennen ensimmäistä käyttökertaa. Sen jälkeen voit käyttää sitä tavalliseen tapaan.

Kaasupoltin

 • Yleisin syy kaasukehän rikkoutumiseen on se, että kehän reikiin on päässyt vettä tai hämähäkinseittiä, mikä estää kaasua pääsemästä läpi. Kokeile puhaltamista puhtaaksi tai käännä kaasupoltin ylösalaisin, jotta vesi valuu ulos.

Hiiliteräksiset pannut

 • Ennen käyttöönottoa uusi pannu hiiliteräksestä on rasvapoltettava. Aloita puhdistamalla pannu kuumalla vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Kuivaa pannu kuumentamalla sitä.

  Kuumenna pannu kuumaksi kaasupolttimella, sähkögrillissä tai hiilloksella.  Levitä ohut ja tasainen kerros rasvaa pannun pintaan.  Käytä mielellään Muurikka Silavaa. Voit käyttää myös tavallista ruokaöljyä tai suolatonta paistorasvaa. Toista, kunnes pannun koko pinta on tasaisen tummunut. Varo, ettei pannun pohjalle muodostu liian paksu kerros rasvaa. Liian paksu tai epätasainen kerros rasvaa voi palaa kiinni pannuun.

 • Kiehauta pannulla vettä ennen käyttöä. Puhdista sitten miedolla astianpesuaineella. Pyyhi puhtaaksi. Lämmitä sen jälkeen pannu uudelleen ja voitele se ruokaöljyllä tai Silava-paistorasvalla tai -suihkeella. Se suojaa ruosteelta ja parantaa paisto-ominaisuuksia. Pannu on rasvapoltettava uudelleen, jos se on vaurioitunut tai rasvapinta on pesty pois.

 • Puhdista pannu kuumalla vedellä. Jos pannuun on tarttunut ruokajäämiä, liota sitä ja/tai hankaa teräsvillalla. Älä käytä astianpesuainetta, sillä se poistaa rasvapinnan.

 • On normaalia, että pannun pinta muuttuu väriltään oltuaan jonkin aikaa käytössä.