Nu presenterar vi Rebecca – först ut i vår serie av hemmakockar att dela med sig av sina favoritrecept. Rebecca, finalist i Hela Sverige bakar 2024, bjuder på två läckra desserter: smörstekta rabarber med jordgubbsglaze och kardemummakräm, samt grillad vaniljmunk med äppelkompott, kola och vaniljglass. Här får du också möjlighet att lära känna henne lite bättre genom några korta frågor om matlagning och bakning.
Vad är det som gör just desserter och bakverk så viktiga för dig?
– Jag har alltid älskat att skapa saker och att göra människor glada. Jag är uppvuxen i köket och har sedan jag kan minnas nästan alltid varit med min pappa och hjälpt till med matlagningen, både på vardagar och inför middagsbesök. Men ju äldre jag blev och desto mer intresserad jag blev av konst och kreativitet så insåg jag att bakning är den perfekta kombinationen av att skapa något gott och att skapa något vackert.
Hur kom du på idén att laga efterrätterna på stekhäll?
– Att laga efterrätter på en stekhäll borde vara lika självklart som att laga mat. Jag tycker ofta att efterrätter hamnar lite i skymundan och att varmrätten oftast får mest fokus. Nu är det dags att ändra på det! Man har ju oändliga möjligheter att skapa något riktigt gott som gör att middagen avslutas på topp!
Vilka är dina bästa tips för att lyckas med efterrätter lagade utomhus – vad ska man tänka på?
– Först och främst: ha allt förberett innan du börjar. Håll koll på temperaturen – en stekhäll kan bli riktigt varm snabbt, så hellre lite lägre värme och mer tid än att riskera att bränna något. Och sist men inte minst – våga improvisera och anpassa recepten efter förutsättningarna.
Vad är skillnaden på att laga inomhus i ugn eller på spisen och utomhus på stekhäll – något som blir godare eller andra skillnader?
– Det behöver inte vara så stor skillnad på att laga efterrätt inomhus eller utomhus. Stekhällen kan både ersätta din stekpanna, och i vissa fall din ugn. Med ett lock kan du skapa en varm, ugnsliknande miljö där du kan baka det mesta. Skillnaden är bara att det är mysigare och roligare att laga utomhus.
Har du fler receptidéer som du skulle vilja testa att göra på stekhäll framöver?
– I höst längtar jag efter att experimentera mer med äpplen på stekhällen. Jag älskar äpplen! Jag vill göra alltifrån äppelbullar och äppelpaj till äppel-crepes och äppelkaka med kolasås och bourbon.