Ingredienser

2 fjällrödingar
1 gul lök, skivad
2 citroner, skivade
1 citron
1 kruka dill, hackad
1 spetskål
100 g parmesan
Olivolja

Sås

200 g smör
1 dl crème fraiche
3 dl grädde
½ pressad citron
100 g forellrom
3 msk gräslök, hackad
Salt och peppar

Tillagning

Steg 1

Fisk: öppna den rensade fisken på mitten och krydda insidan med salt och peppar. Placera citronskivorna, löken och dillen i fisken och vik sedan ihop den igen. Lägg fiskarna i rökkorgen på gallret.

Steg 2

Skär spetskålen i fyra delar. Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar och pressa över citron. Lägg kålen ihop med fiskarna.

Steg 3

Rök: lägg in rökspånet i rökugnen och sätt igång den på högsta värme. Lägg in fisken och spetskålen och rök i ca 20 minuter, tills fisken fått en innertemperatur på 45-50°.

Steg 4

Sås: värm grädden i en kastrull på spisen, rör ner crème fraiche och smör när den börjar sjuda. Tillsätt salt, peppar, dill och saft från en halv citron. Låt sjuda i ca 10 minuter. Vänd ner gräslök och forellrom precis innan servering.

Steg 5

Toppa rätten med riven parmesan och dill.