Recept
Rökta blåmusslor och aioli med rökt vitlök à la Henri Alén
Rökta blåmusslor och aioli med rökt vitlök à la Henri Alén. Utomhusmatlagning när den är som bäst och allt smakar ju gott utomhus.
13 ingredienser
4 personer
13 ingredienser
4 personer
Recept
Rökta blåmusslor och aioli med rökt vitlök à la Henri Alén
Rökta blåmusslor och aioli med rökt vitlök à la Henri Alén. Utomhusmatlagning när den är som bäst och allt smakar ju gott utomhus.
Ingredienser
1 kg färska blåmusslor
1 bit hackad fänkål
1 tsk finhackad chili
1 msk hackad dill
1 dl torrt vitt vin
1 nypa salt
Aioli
4 skalade vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
1 msk olivolja
salt och vitpeppar
färskt bröd till servering
Tillagning
Steg 1
Tvätta musslorna noggrant och
kasta bort trasiga och öppna musslor.
Placera musslorna i ett metallkärl som
passar i rökugnen.
Steg 2
Tillsätt fänkål, chili och vitt vin.
Steg 3
Börja röka i läge 3 tills det ha bildats
ordentligt med rök. Sänk sedan effekten
till läge 2 och rök i cirka 25 minuter.
När musslorna har öppnat sig är de färdiga.
Släng de som inte har öppnat sig.
Steg 4
Strö över dill och lite salt.
Steg 5
Aioli
Pensla vitlöksklyftorna lätt med olja
och rök dem i ca 20 minuter, tills de
har mjuknat något.
Krossa klyftorna och blanda med majonnäs.
Blanda väl med övriga ingredienser och
låt stå i minst en timme innan servering.
Steg 6
Servera musslorna med aioli och färskt bröd.