Savustimet

Näin onnistut savustamisessa – vinkkejä aloittelijalle

Ruoan savustaminen on perinteinen menetelmä, jota on käytetty kautta aikojen. Se säilöö raaka-aineet ja tuo esiin makuja upealla tavalla – mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, aivan kuten savustettavat raaka-aineetkin.

Kotona savustaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa kuin Muurikan savustimilla. Sähkösavustimillamme loihdit herkullisia makuja – suoraan terassilla, puutarhassa tai vaikka parvekkeella. Oikeilla savustuslastuilla, muutamalla helpolla niksillä ja pienellä uteliaisuudella nostat ruoanlaiton uudelle tasolle.

Sähkösavustin, joka hoitaa homman puolestasi

Toisin kuin perinteiset savustustavat, sähkösavustin ei vaadi hiiliä, kaasua tai tulta. Tarvitset vain tavallisen pistorasian, muutaman ruokalusikallisen savustuslastuja pohjalle – ja annat laitteen hoitaa loput. Lämpötila pysyy tasaisena koko kypsennyksen ajan, ja savu leviää tehokkaasti, jolloin lopputuloksesta tulee maukas ja tasainen.

Molemmat mallimme – Sähkösavustin 1100W ja Sähkösavustin 1200W – ovat Suomessa suunniteltuja. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut savustimet on helppo puhdistaa ja kätevä ottaa mukaan vaikka mökille.

Mitä kaikkea voi savustaa?

Paljon muutakin kuin kalaa! Tässä muutamia suosikkeja:

Kala: lohi, makrilli, kirjolohi
Liha: porsaan sisäfilee, kana, ribsit
Vihannekset: paprika, munakoiso, sienet
Juusto: kova juusto, halloumi, brie

Vinkki!

Kokeile juuston savustamista: aseta kokonainen juustopala savustimeen leivinpaperin päälle. Anna savustua noin 8-10 minuuttia, kunnes juusto on saanut väriä ja on sisältä pehmeää.

5 fiksua vinkkiä parhaaseen lopputulokseen

Näillä vinkeillä saat sähkösavustimestasi kaiken irti:

1. Esilämmitä savustin

Laita savustin päälle muutama minuutti ennen kuin lisäät ruoan – näin savu alkaa muodostua nopeammin ja kypsyminen tasoittuu.


2. Sopiva määrä lastuja

Noin 2 dl savustuslastuja yhtä ruokakiloa kohti riittää hyvin. Liika määrä voi tehdä mausta kitkerän.


3. Asettele raaka-aineet oikein

Laita ruoka ritilälle – ei suoraan pellille. Näin savu pääsee paremmin koko pintaan.


4. Seuraa kypsymisaikaa

Savustus on yllättävän nopeaa. Kokonainen lohifilee voi olla valmis 20–30 minuutissa paksuudesta riippuen.


5. Anna ruoan levätä

Kuten grillatun lihan kanssa, myös savustettu ruoka hyötyy muutaman minuutin lepuutuksesta – maut tasaantuvat ja korostuvat.